Uitgebreide uitleg verkoopmakelaar

Welke diensten levert een verkoopmakelaar? 

Bent u op zoek naar een woning, dan helpt een aankoopmakelaar u. Wilt u echter uw woning verkopen? Dan bent u bij een verkoopmakelaar aan het juiste adres. Een verkoopmakelaar helpt u bij het hele proces. U bespreekt van tevoren met de verkoopmakelaar welke werkzaamheden u uit handen wilt geven. Hieronder beschrijven wij de meest voorkomende werkzaamheden van een verkoopmakelaar;

  • Vraagprijs bepalen
  • Woning verkoopklaar maken
  • Overleggen met geïnteresseerden
  • Koopcontract ontwikkelen

Wij adviseren u om samen te werken met een verkoopmakelaar, omdat het proces van het verkopen van een woning niet eenvoudig is. Ook speelt uw persoonlijke situatie een rol. Heeft u veel kennis van de woningmarkt of geen haast bij de verkoop? Dan overweegt u misschien om eerst zelf de woning te verkopen, zonder hulp van een makelaar.

Vraagprijs bepalen

Voordat een makelaar een vraagprijs aan u voorstelt worden eerst een aantal zaken onderzocht. Een verkoopmakelaar bekijkt namelijk uw woninggegevens in het Kadaster. Ook wordt uw woonplaats onderzocht, wat zijn de toekomstige plannen voor de omgeving rondom uw woning? Dit heeft namelijk invloed op de vraagprijs. Staan er vergelijkbare woningen in uw buurt? Daarnaast vraagt de verkoopmakelaar naar uw persoonlijke wensen en belangen. Zodra alles helder is, stelt de makelaar een vraagprijs aan u voor.

Woning verkoopklaar maken

Is de vraagprijs vastgesteld? Dan is het tijd voor de volgende stap, namelijk het verkoopklaar maken van uw woning. Wat dit inhoudt leggen wij hieronder uit;

  • Er worden foto’s van uw woning gemaakt.
  • De woning wordt op het internet geplaatst.
  • Veelal wordt er een verkoopbrochure ontwikkeld.
  • Alle afmetingen van uw woning worden genoteerd.

Zoals al eerder aangegeven overlegt u vooraf welke werkzaamheden u bij de verkoopmakelaar wilt neerleggen. U kunt besluiten om een aantal werkzaamheden zelf uit te voeren. Hierboven beschrijven wij de meest voorkomende werkzaamheden van een verkoopmakelaar.

 Overleggen met geïnteresseerden
Is de woningverkoop klaar? Dan wordt de woning gedeeld met de buitenwereld. De woning staat op de markt en het daadwerkelijke verkoopproces is begonnen. De verkoopmakelaar gaat met geïnteresseerden in gesprek. Binnen enkele minuten weet een verkoopmakelaar al of iemand daadwerkelijk geïnteresseerd is of niet. Dit komt door de vele jaren ervaring.

 Koopcontract ontwikkelen

Zodra de verkoopmakelaar de geschikte partij heeft gevonden en beide partijen zijn akkoord met het bedrag, dan is het tijd voor het koopcontract. Dit is een officieel document. De verkoopmakelaar overlegt het koopcontract met u, zodra u akkoord hebt gegeven op het eindbod. De laatste stap voordat de koop definitief rond is, bestaat uit een bezoek aan de notaris.

Persoonlijke situatie versus verkoopmakelaar

U bent niet verplicht om met een verkoopmakelaar samen te werken. Heeft u zelf voldoende kennis en tijd om de verkoop zelfstandig uit te voeren, dan mag dat. Weet u niet goed of u hulp nodig heeft van een makelaar? En wilt u eerst meer informatie ontvangen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Meer weten over makelaardij?

Wij begrijpen dat er veel op u af komt bij het verkopen van onroerend goed. Heeft u de pagina over aankoopmakelaar ook al gelezen? En zijn er toch nog vragen waar u geen antwoord op heeft? Wij staan voor u klaar. Neem gerust contact met ons op! Onze makelaars uit de omgeving van Groningen staan graag voor u klaar!

Heeft u vragen of hulp nodig bij het vinden van een makelaar in Groningen?