Wat zijn de rechten en plichten als verkoper?

Wat zijn de rechten en plichten als verkoper?

Als verkopende partij is het ontzettend belangrijk om eerlijk te zijn over de staat en onderhoud van de woning. Zodra de kopende partij, nadat de koop rond is, achter bepaalde gebreken komt heeft u, als verkopende partij, een probleem. Wij leggen u hieronder uit welke rechten en plichten u heeft als verkopende partij.

Verkopende partij heeft mededelingsplicht
Als verkopende partij heeft u zich te houden aan de mededelingsplicht. Dit houdt in dat u eerlijk moet zijn over eventuele gebreken. Gebreken kunnen bijvoorbeeld zijn;

  • Asbest
  • Rotte vloerbalken
  • Verzakkingen
  • Lekkage
  • Houtrot
  • Slechte elektriciteitsleidingen
  • Ongedierte in het hout

Tijdens de koop dient u eerlijk te zijn over gebreken. Doet u dit niet en komt de kopende partij achter deze gebreken, dan wordt dit gezien als een verborgen gebrek. U heeft dit voor de kopende partij achtergehouden. Dit wilt u niet en dient u te voorkomen.

 Kopende partij heeft onderzoeksplicht
Als verkopende partij dient u eerlijk te zijn over eventuele gebreken. Echter heeft de kopende partij ook een plicht om de woning zelf goed te onderzoeken. Zichtbare gebreken dient de kopende partij zelf op te merken. Heeft de woning een slechte riolering? Dat is van de buitenkant niet op te merken. Dit moet u dus aangeven als verkopende partij.

Belang van samenwerken met een makelaar
Wij adviseren u te allen tijde samen te werken met een verkoop- of aankoopmakelaar. Vooral bij gebreken en dergelijke kan het een heel ingewikkeld proces worden. Werkt u samen met een verkoopmakelaar of aankoopmakelaar dan let de makelaar hier goed op en voorkomt u een vervelende situatie nadat de koop is afgerond.

Wees eerlijk en houdt geen informatie achter
Als verkopende partij is het uitermate belangrijk dat u de woning niet mooier voordoet dan dat het in werkelijkheid is. U denkt misschien dat u dan eerder de woning verkoopt, maar achteraf zorgt dit voor grote problemen. Wees eerlijk over de staat van de woning en zorg als verkopende partij dat er geen gebreken achtergehouden worden. Verkoop uw woning met een goed gevoel en wees eerlijk!

Laat u adviseren door onze makelaar

Makelaars werken elke dag samen met kopende en verkopende partijen. Zij weten als geen ander waar men op moet letten en welke onderdelen extra aandacht nodig hebben. Heeft u onze hulp nodig? Onze makelaars uit de regio van Groningen staan voor u klaar.

Heeft u vragen of hulp nodig bij het vinden van een makelaar in Groningen?