Wat zijn de spelregels bij een koopcontract?

Wat zijn de spelregels bij een koopcontract?

Zijn beide partijen een bedrag overeengekomen? Dan is het tijd voor het koopcontract. De mondelinge overeenkomst dient vastgelegd te worden op papier, oftewel het koopcontract. Wij leggen u hieronder uit welke onderdelen opgenomen dienen te worden in het koopcontract.

Een koopcontract en de spelregels
Bij een koopcontract is het van belang dat alle noodzakelijke onderdelen besproken worden. Een koopcontract bevat onderstaande onderwerpen;

  • De verkoopprijs
  • De opleverdatum
  • Ontbindende voorwaarden (bijvoorbeeld financieringsvoorbehoud en bouwkundige keuring)
  • Afspraken over roerende zaken (welke dingen de kopende partij wil overnemen van de verkopende partij)

Ontbindende voorwaarden
Als kopende partij is het belangrijk om vooraf duidelijk de ontbindende voorwaarden te melden. Meldt u dit niet tijdig? Dan kunt u dit achteraf niet meer terugdraaien. Werkt u samen met een aankoopmakelaar? Dan zal deze persoon u hier ook op wijzen.

Overnemen van roerende zaken
Het lijkt misschien overbodig, maar ook het vastleggen van de roerende zaken is ontzettend belangrijk. Gaat u de gordijnen van de verkopende partij overnemen? Wilt u de houten vloer overnemen? U wilt absoluut geen problemen met de verkopende partij hierover. Het koopcontract is immers ontwikkeld om afspraken vast te leggen en geen onduidelijkheden meer te hebben.

 Ondertekening en drie dagen bedenktijd
Zodra beide partijen het koopcontract ondertekend hebben, dan gaan de drie dagen bedenktijd in voor de kopende partij. Daarom wordt het koopcontract vaak het voorlopige koopcontract genoemd. Tijdens deze drie dagen kan de kopende partij, zonder problemen, van de koop afzien. Zijn de drie dagen voorbij? Dan is het koopcontract definitief.

Koopcontract en een boete

Is de bedenktijd voorbij en wil de kopende partij alsnog afzien van de koop? Dan bevat het koopcontract een clausule waar besproken wordt wat de boete is voor de kopende partij. Veelal is dit een boete van 10% van de koopsom.

Laat u adviseren door onze makelaar

Het koopcontract is het ingewikkeldste deel van het hele koop/verkoopproces. Onze makelaars helpen u hier graag bij. Zij zullen u wijzen op belangrijke punten, zodat u achteraf niet met een vervelende situatie te maken krijgt. Wilt u meer informatie? Neem gerust contact met ons op

Heeft u vragen of hulp nodig bij het vinden van een makelaar in Groningen?