Welke tarieven rekent een makelaar?

Welke tarieven rekent een makelaar?

Sommige mensen kiezen voor een aankoop of verkoop van een woning zonder hulp van een makelaar. Ze zijn bang dat de kosten te hoog worden. Op onze website bieden wij u de mogelijkheid om offertes op te vragen. Op deze manier komt u niet voor onverwacht hoge kosten te staan. Daarnaast bespreekt u vooraf met de makelaar welke werkzaamheden uitgevoerd worden en welk bedrag hiertegen over staat. Hieronder verstrekken wij informatie over de soorten tarieven die gehanteerd worden door makelaars.

 Bepaald percentage van de aankoopsom
Veel makelaars werken met het tariefsoort waarbij u een percentage van de koopsom afdraagt aan de makelaar. In dit geval weet u van tevoren niet exact op welk bedrag dit gaat uitkomen. U heeft wellicht wel een budget in gedachten wat u aan een woning wilt besteden. Het percentage wat u aan de makelaar betaald is veel 1,5%. U kunt dus wel een schattig maken waar de makelaarskosten ongeveer op uit gaan komen.

Prestatietarief

In sommige gevallen stelt de makelaar voor om een prestatietarief te hanteren. In de makelaardij wordt dit ook wel; ‘no-cure-no-pay’ genoemd. Bij een prestatietarief werkt het als volgt; u betaalt de makelaar op basis van prestatie. U weet dus vooraf niet op welk bedrag dit gaat uitkomen. Lukt het de makelaar om op een bedrag uit te komen dat onder de originele vraagprijs ligt? Dan betaalt u 10% over het verschil tussen de vraagprijs en het overeengekomen bedrag. Stel dat een woning te koop staat voor €200.000 en het lukt de makelaar om de woning te kopen voor €180.000. Dan betaalt u 10% over €20.000.

 Duidelijkheid bij een vast tarief
Vindt u het prettig om vooraf te weten welk bedrag u aan de makelaar moet betalen? Dan kunt u het beste kiezen voor een vast tarief. Bij een vast tarief bespreekt u van tevoren welke werkzaamheden uitgevoerd worden door de makelaar en welke vergoeding hier tegenover staat.

Laat u adviseren door onze makelaar

Onze makelaars beantwoorden graag uw vragen. Ook de vragen die u heeft over de makelaarskosten. Schroom niet om eerlijk aan te geven waar uw voorkeur naar uit gaat. Onze makelaars begrijpen dat het kopen en verkopen van een woning een spannende gebeurtenis is. U doet dit immers niet wekelijks. Neem vrijblijvend contact op met de makelaars die werkzaam zijn in Groningen.

Heeft u vragen of hulp nodig bij het vinden van een makelaar in Groningen?